Pasul 1: Verificati partile de parchet care lipsesc, sau care sunt deteriorate sau pierdute
Verificati intotdeauna intreaga podea in cazul in care placile nu mai sunt atasate ferm la pardoseala - observati fie o miscare atunci cand mergeti pe ea, fie un sunet in gol atunci cand bateti in lemn. Chiar daca podeaua are in mod evident lipsa de blocuri - indepartate pentru adaugarea de incalzire centrala sau alte lucrari de instalare / constructie - verificati si restul podelei.
Deoarece majoritatea pardoselilor originale cu parchet au limba si caneluri mici pentru a tine placile impreuna, trebuie sa aveti grija sa indepartati placile deteriorate - nu doriti sa fixati in mod inutil placile care nu mai sunt bune.
Daca lipsesc placi, pot fi obtinute, probabil, dintr-o alta camera pe care nu intentionati sa o restaurati sau din magazin. Inainte de a stabili sa gasiti inlocuiri, notati dimensiunea exacta a placilor existenteDe asemenea, asigurati-va ca placile pe care le gasiti sunt din aceeasi sursa pentru a impiedica aparitia unor texturi sau culori de lemn foarte diferite.
Pasul 2: Curatati podeaua
Podeaua veche a fost fixata in mod normal cu bitum - gudron negru - un "adeziv" care nu mai este permis sa fie utilizat in interiorul casei. Orice reziduuri de bitum trebuie sa se desprinda cat mai bine posibil. Indepartarea, stergerea, slefuirea (se vor folosi hartiile!) .
Substratul (beton sau alt material) trebuie, de asemenea, sa fie curatat de urmele vechi ale bitumului si, daca este posibil, de straturile ramase.
Orice reziduuri de bitum vor afecta timpul de lipire al adezivului modern pe care il utilizati pentru a instala parchetul inapoi. In cazul in care dureaza in mod normal intre 6 si 8 ore, reziduul poate creste cu pana la 14 sau chiar peste 72 de ore timpul de lipire!
Pasul 3: nivelarea podelei
S-ar putea sa descoperiti ca sapa in care a stat parchetul este destul de neuniforma. De asemenea, indepartarea bitumului poate deteriora materialul betonului sau al foii. Puteti utiliza compozitia de nivelare acrilica pentru a nivela cat mai bine podeaua din beton - maxim 3 mm pe strat. Cititi cu atentie instructiunile inainte de a incepe acest tip de activitate!
Reconditionarea podelei vechi de lemn tare poate fi mai usoara si mai ieftina decat credeti. Asta pentru ca obtinerea frumusetii ascunse a podelei vechi nu implica intotdeauna proceduri complicate atunci cand podeaua nu este foarte deteriorata. Pentru a decide cea mai buna solutie care functioneaza pentru propria podea va prezentam mai multe idei de reconditionare.
Podelele din lemn pot fi doar murdare
Sigur, este suficient un strat de praf care sa faca podelele sa arate ciudat. Dar s-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati praful lasa urme pe podea atunci cand nu este curatat corect si podeaua poate deveni mata. Din fericire, restaurarea podelelor murdare care si-au pierdut stralucirea poate fi relativ simpla.
O curatare profunda buna va poate restabili fostul luciu de podea. Iata ce trebuie sa faceti:
Incepeti prin a sterge temeinic podelele cu o perie moale. Perii rigizi pot zgaria suprafata lemnoasa.
Apoi, utilizati un aspirator pentru a indeparta murdaria acumulata colturile camerei si intre placile de podea.
Dupa aceea, utilizati o panza de microfibra si un detergent concentrat special pentru podele din lemn de esenta tare. Tineti minte aburul, apa, otetul si detergentii care produc spuma, nu ar trebui sa fie folositi niciodata pentru a curata podelele din lemn.
Podelele din lemn din zonele cu trafic ridicat din locuinta pot necesita o curatare profunda de catre un profesionist. Expertii folosesc in mod obisnuit o masina de spalat pentru a indeparta murdaria depusa in timp.
Dupa curatarea profunda a podelelor, iata ce trebuie sa faceti pentru a le mentine in forma perfecta:
In cazul in care curatarea profunda nu a refacut stralucirea podelei de lemn, ati putea sa-i dati un nou nou finisaj fara slefuire utilizand produse specifice.
Un alt lucru bun de stiut este faptul ca sunt produse care au fost create pentru a reimprospata pardoselile fara slefuire, care au o consistenta groasa pentru a umple zgarieturile usoare si a acoperi complet micile zgarieturi.