Acasa > Utile> Plinta parchet

Plinta parchet

Plinta parchetO plinta reprezinta o varianta buna si comoda pentru a putea face imbinarea dintre parchet si perete dar si pentru a putea ascunde cablurile din incapere. O poti utiliza in momentul in care renovezi sau cand schimbi parchetul si in momentul in care vrei o reimprospatare a locului cu costuri minime. Pentru a selecta mai usor din multimea de variante pe care o ai la dispozitie poti sa mergi pe mana noastra.

Plinta parchet - sfaturi

Pe piata exista o multitudine de modele si este greu sa decizi care sunt cele mai bune si care se potrivesc, arata bine si sunt rezistente. Cum nu exista o regula care sa explice cum poti alege plinta tinand cont de parchet te poti lasa condus de imaginatie si poti face tot felul de combinatii. Daca in zona esteticii poti alege dupa bunul plac la partea de functionalitate este foarte bine sa fiti informati pentru a putea fi multumiti de modelul cumparat.

Cele mai simple au doar rol decorativ si sunt utile pentru ca acopera doar partea de imbinare dintr eperete si parchet care de foarte multe ori nu este perfecta. Cele cu canal au pe langa rolul decorativ si o alta functie pe cea de a ascunde si proteja cablurile electrice care exista in camera. Acestea pot sa aiba canalul in partea superioara spre perete ceea ce te ajuta in momentul in care nu ai nevoie sa umbli la cabluri. De asemenea canalul poate fi si in partea exterioara acoperit cu un capac usor de manipulat care saiti permita accesul oricand la fire. Capacul se inchide in general cu un sistem click sau culiseaza pe un sistem de sine. Poate avea un singur canal mai lat care permite trecerea mai multor fire odata sau mai ingust pentru unul sau doua fire. De asemenea poate fi si cu mai multe canale distincte pe diferite fire.

Plintele pot fi confectionate din PVC si sunt in general cu canal pentur cabluri electrice dar pot sa fie si simple sau compatibile cu parchetul laminat. In general au culoare alba pentru a se vopsi usor in culorile pe care ti le doresti. Calitatea variaza in conformitate cu mai multe pareri despre cele mai bune plinte pentru parchet. Este bine sa optezi pentru un model mai scump. Plintele de calitate slaba chiar daca au un pret ceva mai convenabil, pot fi deteriorate la montare, sunt casante si trebuie sa le schimbi des deci implica un cost mai mare per ansamblu si in plus implica si un deranj in plus cu montatul.

Cum se alege corect o plinta parchet?

Plinta este unul dintre elementele principale de finisare in renovarea oricarei incaperi, atat in spatiile de locuit cat si in birouri. Instalarea unei plinte se realizeaza atunci cand toate lucrarile de finisare sunt deja complete, adica peretii sunt reparati sau vopsiti, parchetul sau alta podea este asezata. In acest stadiu, este important sa aflati ce tipuri de plinta exista.

Tipuri de plinte

In cele mai vechi timpuri cele mai populare au fost modelele standard din lemn, care sunt de obicei realizate dintr-un trunchi de copac taiat si finisat si sunt  potrivite pentru un parchet natural. Uneori plinta este impartita din bucati pentru a primi lungimea ceruta si, uneori, producatorii folosesc tehnologia speciala pentru oferi plinte lungi.

Cu toate acestea, pentru plintele lungi costurile cresc destul de mult. De asemenea plintele pot fi nefinisate si finisate, si le puteti alege in functie de preferinte si de tipul de aplicatii.  

Plintul din lemn arata destul de solid si frumos cu panouri din lemn si un parchet natural, cu toate acestea merita amintit faptul ca, pe langa avantajele sale, are si deficiente. Este posibil ca in primul rand costurile sa fie mai mare. In plus,  existenta tranzitiei de nuante poate face usor ca aspectul sa devina neuniform.

 Desigur, este posibil sa se distinga nobletea, puritatea ecologica si durabilitatea unei plinte de lemn. De asemenea, plinta poate fi facuta din specii de conifere si va fi mult mai uniforma in ceea ce priveste culorile si texturile.

Plintele din plastic sunt fabricate din materii prime din PVC iar finisajul este reprezentat de culoare, elemente aplicate sau modele. Acest tip de plinta este ideal pentru linoleum si laminat. Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de plinta este costul sau scazut, posibilitatea de a utiliza detergentii chimici si rezistenta la umiditate.

De asemenea, in acest plinte exista canale speciale care permit ascunderea unor cabluri. Se pare ca nu este chiar necesar sa distrugeti un perete pentru a include firele, este suficient sa ascundeti toate cablurile sub o plinta. De asemenea, aceste plinte se diting prin gama larga de finisaje si optiunea de colorare.

Plintele din MDF sunt realizate din fibre lemnoase prin metoda presarii speciale. Peste ele este aplicata o hartie cu un design care imita fibra naturala a lemnului, iar deasupra se aplica o acoperire speciala de melamina face ca finisajul sa nu se estompeze in timp. Acest tip de plinta este prietenoasa cu mediul, insa este sensibila la socuri si nu rezista foarte mult.

Plinta este aleasa intotdeauna in functie de restul podelei. Daca alegeti un parchet natural, plinta trebuie sa fie si ea naturala. In ceea ce priveste culoarea, alegand nuante identice veti da un aspect mult mai unitar intregii incaperi. Daca podeaua este un parchet laminat sau un strat de linoleum sunt potrivite plintele de plastic sau din MDF.

Cu toate acestea, merita sa ne amintim ca plasticul reduce aspectul elegant al oricarei camere, si de aceea este recomandat pentru bai si birouri. La alegerea unei plinte din plastic, conteaza foarte mult culoarea. Plasticul se potriveste bine in baie, si in general acolo unde este multa umiditate.




Newsletter