Avand in vedere multitudinea de tipuri, materiale si culori, alegerea parchetului nu este foarte simpla. Parchetul clasic de lemn masiv pune in valoare amenajarile interioare somptuoase si sobre si ofera o gama variata de forme si figuri geometrice unde se poate monta. Parchetul laminat este ieftin si are de asemenea si un aspect foarte modern iar parchetul dublu stratificat nu are dezavantaje.
Sigur daca vrei un tip anume de parchet cum este cel masiv de lemn de cires, mahon sau din palisandru, de exemplu, in momentul acela nu mai trebuie sa pui in cumpana avantajele si dezavantajele celor 3 tipuri principale de parchet.
Sigur ca daca iti doresti un tip anume de parchet cum este cel masiv de lemn de cires, mahon sau din palisandru, spre exemplu, nu mai trebuie sa pui in cumpana care sunt avantajele si dezavantajele celor 3 tipuri de parchet.
Parchetul masiv poate sa fie din esente autohtone precum stejarul, salcamul, frasinul sau fagul, dar si din lemn exotic dar si din mahon, eucalipt, cires, palisandru, maslin sau stejar brazilian.
Parchetul din lemn masiv are mai multe avantaje:
Ca si dezavantaje putem aminti doua dintre ele:
Ca si dezavantaje amintim doua foarte importante:
Pentru a improspata aspectul este nevoie in mod ocazional o raschetare si aplicarea unui strat solid de finisaj, ceea ce se traduce prin costuri de intretinere
Lucreaza in timp si stabilitatea lui dimensionala depinde de umiditatea lemnului. Acesta absoarbe umiditatea excesiva si cedeaza umiditatea in momentul in care aerul din casa este perfect uscat. Parchetul de lemn masiv lucreaza mai repede la diferentele de umiditate decat parchetul stratificat.
Parchetul laminat este facut doar din resturi de rumegus sau de lemn care sunt presate apoi si sunt amestecate cu divesi compusi si la suprafata au un strat de uzura facut din melamina.
Avantajele parchetului laminat:
Dezavantajele parchetului laminat:
Designul grafic si liniile curate ale noilor modele de parchet sunt perfect contra-echilibrate de frumusetea si textura naturala a lemnului de esenta tare. Acest design de parchet, prevazut cu dibluri hexagonale pentru a forma un design complicat oferind in acelasi timp o stralucire calda si aurie, este livrat cu o suprafata netratata, care trebuie finisata pe loc cu lac sau cu ulei.
Parchetul laminat este realizat din placi din fibre de sticla comprimate, acoperite o pelicula protectoare. Mai accesibil decat lemnul solid sau prelucrat, cele mai bune modele sunt confectionate in mod natural si sunt rezistente.
Laminatul este potrivit pentru majoritatea camerelor, dar in baie se recomanda evitarea lor pentru ca se pot umfla din cauza umiditatii; in schimb, alegeti un laminat pe baza de fibre de sticla rezistente la apa si umiditate.
Pentru o optiune ieftina, placile de vinil sunt disponibile intr-o gama larga de finisaje cu aspect autentic, de obicei fara instalare specializata. De cele mai multe ori, ele sunt compatibile cu incalzirea in pardoseala si pot fi utilizate in zonele umede.
Scandurile scumpe solide si din lemn stratificat sunt cel mai bine montate de un profesionist; placile mai ieftine si laminatele pot fi abordate de catre personalul cu experienta. Sistemul de fixare in forma de caneluri sau cleme necesita clei sau stifturi pentru a se mentine in pozitie pe substrat. Pentru a monta pachetul este necesara o sapa foarte bine nivelata.
Este recomandat sa apelati la profesionisti pentru montajul parchetului din lemn masiv. Retineti ca finisajele din fabrica sunt mai rezistente si mai durabile.
Curatarea pardoselilor din lemn este destul de simpla. Pur si simplu stergeti podeaua cu un mop moale, umed in fiecare saptamana, evitand sapunul sau curatatorii astringenti , care matuiesc finisajul. Parchetul din lemn masiv poate fi lacuit din nou ori de cate ori este necesar.
Cu cat lemnul este mai greu, cu atat este mai putin probabil ca acesta sa fie zgariat si zdrobit, mai ales daca a fost lustruit sau lacuit din fabrica. Lemnul solid, spre deosebire de laminat, poate fi slefuit si finisat pentru a arata ca nou la fiecare doi ani.
Lemnul masiv nu conduce bine caldura si unele rasinoase creeaza o bariera termica, deci alegeti placi subtiri (1,8 cm) dintr-un lemn dens pentru o perioada de incalzire rapida. Retineti ca lemnul masiv se poate micsora sau deforma atunci cand este folosit in combinatie cu incalzire prin pardoseala (UFH). Lemnul fabricat este mult mai tolerant la fluctuatiile de temperatura; cautati o articulatie fara cleme pentru a elimina riscul de a se distanta si evitati artarul si fagul care sunt sensibile la umiditate.